Ενημερωτικό υλικό
Περίληψη Έργου
Τα αστικά πάρκα και οι ανοιχτοί χώροι πρασίνου αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας πόλης. Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ύπαρξη πρασίνου εντός των αστικών ιστών, τα πάρκα αποτελούν χώρους αναψυχής, εστίες πολιτιστικών εκδηλώσεων, και κυρίως χώρους επαφής του πολίτη με τη φύση, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κυρίως για τους μαθητές, αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το σύνολο των πολιτών, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η προσεκτική και ορθά προσανατολισμένη ανάδειξη των περιοχών αυτών, όχι μόνο επαυξάνει τη σημαντικότητα της ύπαρξής τους στον αστικό ιστό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συνδράμει προς την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών “πράσινου” τουρισμού, αλλά και προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας και κρίσιμο για το μέλλον του πλανήτη.
Βασικό εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της εμπειρίας της περιήγησης στα αστικά πάρκα αποτελούν οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν την περιήγηση πολύ πιο ελκυστική, αναδεικνύοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη χλωρίδα και πανίδα του πάρκου, καθώς και διάφορα άλλα σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο. Ταυτόχρονα, μπορούν να βοηθήσουν στον προσανατολισμό του επισκέπτη μέσα σε πάρκα σχετικά μεγάλης έκτασης, και στον εύκολο προσδιορισμό των διαδρομών περιήγησής του μέσα στο πάρκο, αναδεικνύοντας έτσι περιοχές του πάρκου που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν παραμελημένες. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές του πάρκου στην οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δρώμενων, λύνοντας έτσι ένα από τα βασικά προβλήματα λειτουργίας κυρίως των μεγάλης έκτασης αστικών πάρκων, που είναι η αδυναμία εκμετάλλευσης του συνόλου των χώρων τους λόγω μειωμένης ή προβληματικής προσβασιμότητας.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη, δοκιμή και αξιολόγηση μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τους επισκέπτες αστικών πάρκων και χώρων πρασίνου, μέσω της οποίας θα δημιουργείται ένα ελκυστικό, διαδραστικό περιβάλλον περιήγησης το οποίο θα αναδεικνύει τα στοιχεία περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος του χώρου. Ταυτόχρονα, θα δέχεται πολυμεσική πληροφορία από τους ίδιους τους χρήστες (croudsourcing) και θα συλλέγει αυτόματα ανωνυμοποιημένα δεδομένα που θα μπορούν να φανούν χρήσιμα στους διαχειριστές των πάρκων, με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας περιήγησης των επισκεπτών και την καλύτερη ανάδειξη και χρήση των χώρων των πάρκων.
Χρονοδιάγραμμα
Στόχοι
Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση σε αστικά πάρκα VR-Park, θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο εργαλείο γενικής χρήσης σε πάρκα και χώρους πρασίνου που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξή τους στο ευρύτερο κοινό, την προσέλκυση νέων με σκοπό την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, καθώς και την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών “πράσινου” τουρισμού σε πάρκα με αντίστοιχες υποδομές. Η χρήση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα μεθόδων επαυξημένης πραγματικότητας, θα καταστήσει πιο ελκυστικούς τους χώρους των αστικών πάρκων ιδιαίτερα στη νεολαία, και θα συνδράμει στην αύξηση του βαθμού αξιοποίησής τους στο πλαίσιο πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Ταυτόχρονα, η δυνατότητα διαδραστικής λειτουργίας της εφαρμογής, θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες και δυνατότητες στους διαχειριστές των πάρκων, όπως η ενημέρωσή τους από τους χρήστες για τυχόν προβλήματα, βλάβες κτλ., και η ενημέρωση των χρηστών για τυχόν εκδηλώσεις σε χώρους του πάρκου, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση της διαχείρισης και της λειτουργίας των πάρκων, μέσω της ανάλυσης και κατάλληλης χρήσης των συλλεγόμενων δεδομένων προς αυτή την κατεύθυνση.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Πεδίο του Άρεως, όπως διασφαλίζει η συμμετοχή του εταίρου ΠεριφΑττ (Διεύθυνση Πάρκων και Αλσών).